SKIDOR

Filter

Pris

Visar 1 - 24 av 55 riktigt feta varor!

I vårt utbud har vi lagt fokus på mer freestyle och freeride inspirerade skidor. Det  är bra skidor som ger dig frihet att leka runt på berget, oavsett om du åker i pisten, i parken eller i offpisten. Många av modellerna passar flera åkstilar och intressen och du hittar lätt en skida som ger dig bredd att åka vart du vill. Vi har nedan försökt reda ut begreppen så du enkelt kan ta ett beslut på vad som passar dig. 

Camber

Camber är termen för det traditionella sättet att bygga skidor. En skida med camber har samma form som en regnbåge när skidorna är på marken. Camber ger stabilitet i hög hastighet och ger skidan sitt grepp. För park och offpist inspirerade skidor ger det också support till att ge en bra "pop" på kickar och i backen. En skida med camber är mer aggressiv och presterar extra bra i ordentliga carvingsvängar i höga farter. 

Rocker

Rocker är motsatsen till camber och otroligt populärt just nu. På en skida med rocker är tip och tail längre beroende på skidans rockerprofil. Rocker gör det lättare att svänga skidorna, ger mer bärighet i offpist och ger en mer lättkörd och lekfull skida. Rockerprofiler kommer i flera olika versioner. Om hela skidan är böjd i en rocker konstrukton kallas det "Full rocker". Det vanligaste är "Tip rocker" och "Tail rocker" och beroende på profiler indikerar det hur mycket av tip och tail, som böjer sig uppåt. Detta kombineras ofta med camber under fötterna, så du får en skida med bra kantegenskaper i kombination med det flytet som en rocker för med sig. 

Skärning

Skidans skärning (sidecut) ger dig en indikation på hur skidan för sig i backen. Det mäts i millimeter och beskriver skillnaden mellan skidans smalaste och bredaste parti. En skidas skärning berättar mycket om dess egenskaper och vad den är avsedd till för typ av åkning. En skida som är avsedd för snabb piståkning är ganska graftiga skillnader i skärning kontra en skida som är ämnad för offpist. Är skillnaden stor mellan skidans smalaste och bredaste punkter får du enk skida med aggressivare sväng. 

Detta leder oss till nästa punkt, nämligen radien på en skida. Radien mäts ifrån att skidan gör en perfekt carving sväng och hur stor cirkel skidorna då behöver. Radien indikerar hur lätt skidorna svänger och skär i pisten. En slalom skida kommer att ha en kortare radie än GS skidor. Vilket i huvudsak innebär att en slalomskidor är lättare att svänga med.

Sidewall konstruktion

Sidewall är kantens och skidans uppbyggnad lager för lager. De två mest populära metoderna för konstruktion är "Sandwich" och "cap". Sandwich är tjockare, bestående av flera lager. Det ger en starkare och mer stabil kant med ett starkt grepp. Du kommer ofta att se att skidan har en sandwichstruktur under foten. Cap är lättare, dock mindre starkt, men å andra sidan är det mer flexibelt och gör skidan mer lekfull. En kombination av dessa två strukturer på en skida kombinerar det bästa av två världar.

Skidan bredd

Som tidigare nämnts har skidans bredd stor inverkan vilken terräng skidorna är bäst lämpade för. Det är svårt att säga exakt hur breda skidorna ska vara, men jag har försökt att ge dig lite estimat som du kan använda för att välja ditt nästa par skidor. Alla mått är millimetermåttet på skidans midja, dvs under foten. 

 

< 75mm: Carving skidor. För Både slalom och specialslalom

 

75mm - 90mm: All Mountain skidor (även den typiska bredden för freestyleskidor)

 

90mm - 105mm: All Mountain/Freeride 

>105mm: Freeride/Offpist skidor

Frågor om skidor

Om du har några frågor om våra skidor, tveka inte att kontakta oss. Vi vill gärna hjälpa dig, så att du får rätt skidor.

 

Skicka iväg ett mail till tobias@black-snow.se så hjälper vi dig så fort som möjligt.