MTB Solglasögon

Filter

Pris

Visar 1 - 7 av 7 riktigt feta varor!

MTB SOLGLASÖGON

Långt de flesta som kör mountainbike, använder också solbrillor. Till downhill och enduro vill man någon gång se att folk kör med MTB goggles som extra skydd till ansiktet och mot lera, sand och småsten. Till de flesta dagarna, särskilt i de svenska skogarna, rekommenderar vi att du använder MTB solglasögon. Därför har vi ett urval av sport solglasögon, som är utvecklade till cykling, MTB och löpning. 

Härunder kommer vi att försöka guida dig till att välja de bästa solglasögonen till mountainbike, som kan hjälpa dig att köra snabbare, behagligare och längre. Vi kommer att gå igenom vilka element du ska vara uppmärksam på i förbindelse med köp av solglasögon. Här kommer vi att beröra linser, ram, passform och mycket mer. När du har läst denna guiden, ska du helst inte vara i tvivel omkring MTB solglasögon. Om du ändå är det, eller har några frågor så tveka inte att skriva till vår kundservice mail@blacksnow.dk.

Obs. MTB solglasögon skyddar inte bara mot solens strålar, utan en skyddar också dina ögon mot lera, sand och liknande som stänker upp i ansiktet från framhjulet eller dina vänner bakhjul. BTW, du kan undgå det värsta från framhjulet med en MTB skärm

Använd sportsolglasögon 

Först och främst vill vi gärna fastslå att du bör använda sport solglasögon till mountainbike. Det är inga fördelar vid att använda ett par vanliga solbrillor, och det kan vara farligare, då solglasögon till vardagsbruk inte har några av de viktiga funktionerna från MTB solbrillor. Här tänker vi i synnerhet på att linsen inte är säker emot stötar, och så sitter ramen mer löst på ansiktet. Därmed riskerar du att linsen kan gå i sönder om du välter, och att brillorna hoppar och dansar på ditt ansikte medan du kör. 

mtb-solbriller

Passform och storlek 

Det är viktigt att solglasögonen sitter säkert på ansiktet. Passformen bör dock inte gå utöver komforten, och det behöver den inte heller. Vi har valt ut MTB solglasögon som är gjorda för sport. Därmed är de gjorda för att sitta säkert och komfortabelt på ansiktet oavsett hur teknisk terrängen än är. Till MTB, då du alltid har hjälm på, kan det vara en fördel att hitta ett par solbrillor med smalare "armar", då det ger en bättre passform tillsammans hjälmen. Samtidigt ska du överväga hur stora solglasögonen ska vara. Längre ner i guiden kommer vi att beröra ramen, och lite mer om storleken. Men kort sagt, om du väljer en ram med öppen botten, så behöver du inte så stora solglasögon. Om du däremot väljer solbrillor med en komplett ram, kan du ed fördel välja ett par större glasögon. Det viktigaste är att du inte känner att din syn blir begränsad i MTB solglasögonen. Ett stort och obegränsat synfält ger dig de bästa möjligheterna för att se och reagera på utmaningar på spåret. 

LINSEN 

Härunder kommer vi att försöka gå igenom de funktioner som du hittar i linserna. 

  • Utbytbar lins

Alla våra MTB solglasögon kommer med en utbytbar lins. Hur snabbt det går att byta lins och hur enkelt det är beror på modellen. Men med de flesta solglasögon är det ganska simpelt att byta. Det är många fördelar med att kunna skifta lins, då du får möjlighet att byta mellan linser till olika slags väder. Till exempel kan du använda mörkare linser på dagen, då solen skiner, medan du kan till tidiga morgonstunder använda en ljus eller genomskinlig lins. 

  • Säker-emot-stötar-lins

En riktigt viktig funktion för MTB solbrillor är att de ska skydda dina ögon. Även när du trillar. Därför ska du använda ett par solglasögon med en lins som tål stötar och inte går i sönder om du faller. Linser som kan ta stötar kommer aldrig gå sönder och riskera att träffa dina ögon. Det värsta som kan hända är du får ett ordentligt hack i linsen och blir tvungen till att byta lins. Men dina ögon är i alla fall säkra. 

  • UV skydd

100% UV skyddet är ett måste. Alla våra solglasögon ger 100% UV-strålningsskydd och det gäller alla kvalitetsglasögon till sport. Därmed skyddar linserna mot de skadliga UV-strålarna och tar väl hand om dina ögon. 

  • Fotokromatisk lins

Fotokromatiska linser kan vara en fördel om du kör längre mountainbike turer. Då vädret kan skifta från starkt ljus, till gråa förhållanden. Det kan också vara en fördel om du kör under olika tidspunkter, då ljuset kan variera och du föredrar att köra med samma solglasögon och linser. Fotokromatiska linser är verkligen smarta och gör det enkelt genom att du alltid kan välja samma solglasögon, utan att tänka på hur ljust det är. Fotokromatiska linser kostar dock lite extra. 

Bonus: Om du vill läsa mer om teknologin bakom var lins, kan du läsa våra kompletta guides här: 

RAM

MTB solglasögon kommer med olika typer av ramar. Som vi kort berörde tidigare, så kan du köra med en mindre lins, om du väljer en öppen ram, vilket betyder att där inte är någon kant på undersidan av solglasögonen. Det gör dock också att solglasögonen och linsen är lite mer utsatt för slag, stötar och att gå i sönder. Om du däremot väljer en komplett ram, ska du välja lite större brillor för att få samma synfält. Samtidigt får du lite mer effektivt skydd för ögon och ansikte. Det är ett personligt val vad du föredrar och så beror det på vilken typ av MTB solglasögon som sitter mest behagligt på ansiktet.  

mtb-full-frame-solbrille

VILKEN LINS ELLER GLASÖGON ÄR DE BÄSTA FÖR DIG?

Där är några saker som är värda att tänka över när du ska välja MTB solglasögon, och när du ska välja en passande lins. Till de svenska skogarna och spår, rekommenderar vi oftast en mer allround typ lins. Den fungerar bra i ett brett spektrum av ljusförhållanden. De helt mörka linserna kan snabbt bli för mörka till skogen, medan helt klara linser inte ger nödvändigt skydd mot områden med skarpt solljus.  

  • När på dagen cyklar du?

Om du primärt cyklar på morgonen, då ljuset inte är så skrapt, är det inte nödvändigt med en riktigt mörk lins. Om du däremot cyklar mer om eftermiddagen, kan det vara en fördel att välja en mörkare lins, då ljuset oftast är skarpare på den tiden av dygnet. Väljer du en modell med fotokromatisk lins, är det inte något du behöver att spekulera kring. 

  • Var cyklar du?

Det kan också vara skillnad på var man kör. Om du kör på spår som är placerade i skogen, där ljuset skiftar mycket, är det bra med en allround lins. Om du däremot kör på spår som ligger på öppen terräng, eller om du åker till alperna eller de skandinaviska fjällen, där det är högfjäll spår, är det bättre att välja en mörkare lins som ger bättre synfält i skarpare sol.

  • Använder du glasögonen till annan sport 

Det kan vara värt att överväga vilken typ av ram du ska använda, om du också dyrkar en annan sport, där du ofta använder solglasögon. Det kan vara löpning, triathlon, beach volleyboll, eller liknande. De flesta MTB solglasögonen kommer också att fungera bra till andra sporter. 

MTB SOLGLASÖGON MED STYRKA

Använder du vanligtvis solglasögon med styrka, kommer det också att vara en stor fördel för dig att hitta ett par MTB solglasögon med styrka. Hos Blacksnow är det dessvärre inte något vi kan erbjuda att hjälpa till med. Om din lokala optiker också erbjuder sports-glasögon, hittar du helt säkert ett par brillor som matchar din MTB outfit. Vi vet att Oakley har ett brett sortiment hos optiker och har möjligheten att sätta in linser med styrka. 

Det kan kanske verkar som en djungel att välja MTB solglasögon, men det är inte så förvirrande. Vi har valt ut ett spektrum av sports-solglasögon som passar till MTB och ger dina ögon ett säkert skydd. Du kan lugnt välja en av våra modeller. Om du trots allt har en fråga om vårt urval av MTB solglasögon, ska du inte tveka med att kontakta oss på mail@blacksnow.dk.