Hoppa över till innehåll
Topp 5: Bästa skidområdena för höstskidåkning

Topp 5: Bästa skidområdena för höstskidåkning

Skidsemester under hösten 

Kan du heller inte vänta på att vintern ska komma så att du kan ta fram skidorna ur förrådet igen? Du kan ju ta skidsemester under hösten också

Flera skidområden i alperna har öppet under sommaren och hösten, eller startar säsongen tidigt. Det är ett utmärkt tillfälle att få den värsta rosten ur benen, få några bra dagar på skidor och tillbringa tid i bergen under den vackra säsongen. 

Du kan förvänta dig följande av höstskidåkning:

 • Få och entusiastiska skidåkare. Alla som tar skidsemester under hösten gör det för att de ÄLSKAR att åka skidor. På så sätt träffar du en massa andra glada skid - och snowboardåkare.
 • Skidåkning om hösten är alltid på glaciärerna, som ligger högt och beskyddat. Dock, betyder det att snökvalitén kan variera. Du kan ha tur och få jättebra snö - och pistförhållanden. Som utgångspunkt ska du förvänta dig att backarna kan bli ganska isiga. 
 • Det är färre pistkilometer. Det är begränsat hur många km pist som kan öppnas så tidigt på året. 
 • Om du hoppas på att köra offpist, ska du vara uppmärksam på att det finns många undangömda glaciärskåror under tunna snöbroar. Vi rekommenderar att du kör offpist mycket försiktigt och håller dig till sluttningarna. 
 • Hösten är också tiden då många professionella lag tränar på glaciärerna. Därför kan det vara att många lag är samlade på små utrymmen. Det är risk för att de stänger pisterna helt eller delvis av.
 • Håll utkik på skidorternas hemsidor och väderprognoser. Vädret skiftar mycket under hösten och därför kan det ske plötsliga stängningar och förändringar. 
 • Det är verklige lågsäsong, vilket är en enorm fördel. Det kommer att vara färre människor i byarna och övernattningsmöjligheterna är både bra och billiga. Med andra ord får du mycket för pengarna. 

Glöm inte skidhjälmen!

Topp 5: Bästa skidområdena till höstskidåkning 

Den förbisedda 

Stubai

Stubaier Gletscher är en förbisedd pärla i hjärtat av Tirol. Österrikes största glaciärområde ligger djupt undangömd i en dal söder om Innsbruck (45 minuters bilresa) och nära den italienska gränsen. 

Stubai har öppet från mitten på september till början av juni. Med snögaranti från oktober till maj. Deras världskända snow park, DC Stubai Zoo, öppnar i mitten av oktober. 

Bonus: Barn under 10 år åker gratis.

stubai-gletscher

Klassikern 

Sölden

En klassiker bland skidentusiaster. Under många år har det varit skidtester, workshops och stora fester för skidåkare vid Söldens Tiefenbach och Rettenbach glaciärer. Vanligtvis är 20 km pist öppet, med allt från härliga blå pister till branta och isiga VM-backar. 

Sölden är känt för sin vackra natur vid körning upp till glaciärerna, mångsidiga och bra pistförhållanden, utmärkta möjligheter för offpist och nysnö mellan pisterna. 

Den dyra (och vackra)

Zermatt

Zermatt är av Europas vackraste destinationer. Den pittoreska byn ligger vid foten av Matterhorn och har liftar som tar dig hela vägen upp på 3883 meters höjd. Det är Europas högst skidområde under hösten. Området har öppet från mitten på oktober till sent på våren. Snowparken har en mängd olika features, för både nybörjare och proffs. 

zermatt

Omgivet av 4000m berg

Saas Fee

Saas Fee är också en välkänd för sommarskidåkning. De har ett högt beläget  glaciärområde som låter dig åka omkring 20 km pist och testa dina gränser i en av Europas bästa glaciär-snowparks. Skidområdet har öppet till slutet på oktober, men stänger i november för att förbereda inför vintersäsongen. 

OBS: Snowparkens pro line och half pipe är vanligtvis stängda i oktober pga läger. Medium line och rails förblir öppna. 

Öppet året runt 

Hintertux

Hintertux är det enda skidområdet i Europa som har öppet året runt. Det betyder naturligtvis att de har öppet under hösten. Antallet öppna pistar beror på snöförhållandena, men vanligtvis har de 25+ km pistar öppna. Från mitten på september är deras snowpark också öppen. Det finns något för alla i Hintertux. Området har branta och hårda nedfarter och skönt avslappnande blå backar. 

De bästa freestyle-skidorna:

Varför är det så nice?

Höstskidåkning skiljer sig från din vanliga skidsemester. Men vi tror på det.  Förhållandena är inte alltid de bästa, vädret kan vara svårt och skidområdena är mindre än vad de brukar. Å andra sidan har du pisterna för dig själv (särskilt på vardagarna), du har bra möjligheter för att öva på teknik och du får en massa pistkilometer i benen innan vintersemestern.  

Föregående artikel Lavinsäkerhet III - Så hanterar du lavinfaran
Nästa artikel Kvinna
 • Smith Optics

  Smith Scout Skidhjälm

  Ordinarie pris 779 KR
  Nuvarande pris 389 KR

  Scout hjälmen från Smith är det senaste tillskottet på hjälmfronten. Hjälmen har med den inbyggda skärmen, massor av attityd och stil. Hjälmens Bo...

  Visa fullständig information
 • K2

  K2 Thrive Skidhjälm

  Ordinarie pris 649 KR
  Nuvarande pris 551 KR
  1 färg tillgänglig

  K2 Thrive Skidhjälm är en enkel och säker skidhjälm som är godkänd för skidåkning, snowboard och cykling. Hjälmen kan lätt ändras i storlek för att...

  Visa fullständig information
 • More
 • Salomon

  Salomon TNT Skidor 2020

  Ordinarie pris 3.379 KR
  från 1.949 KR

  TNT är en bomb fylld med glädje och skoj. Den fulla rockerprofilen gör den enkel och motiverande att köra i parken. Men tack vare Woodcore kärnan ä...

  Visa fullständig information
 • Armada

  Armada ARV 84

  Ordinarie pris 3.119 KR
  Nuvarande pris 2.339 KR

 • More