Hoppa över till innehåll
Val av skidor – Välj rätt skidor för ditt behov

Val av skidor – Välj rätt skidor för ditt behov

Letar du efter nya skidor, så det är viktigt att välja ett par skidor som passar din nivå, behov och önskemål. Här är vår guide till att välja skidor, så du kan välja den skida som passar dig bäst.

Skidtyp

Först och främst bör du välja den typ av skidor som matchar den typ av skidåkning du vill köra. Om du vill köra park, bör du leta efter en twintip. Om du vill köra offpist, leta efter en bredare skida och så vidare. Det är därför viktigt att vara medveten om var och vad du vill köra när du är ute på skidorna. Detta kommer att göra det lättare att välja ett par skidor som passar dig och att du kommer att känna dig glad.

I backarna finns det ingenting som slår en vridstyv och hård carving skida!

Välj rätt skidor

Nedan kommer vi att se över vilken typ av skida med givna specifikationer att välja om du kör en viss terräng, eller någon kombination. Det finns en flytande övergång mellan de olika typerna av skidor, så detta bör endast användas som en guide eller hjälp till att välja skidor.

Pist

Om du kör uteslutande eller nästan uteslutande pist, då finns det ingen tvekan om att du bör leta efter en carvingskida. En carvingskida, kommer att ge dig den bästa upplevelsen vid åkning i backar. Ingen annan skidtyp ger samma upplevelse att skära ner i backen och skjutas ut ur svängen igen.

Park

Om ditt mål är att utvecklas i parken eller bara pröva på boxar och rails, så ska du leta efter en twintip eller freestyleskidor. Så du kan landa baklänges, har förstärkta kanter och i allmänhet en skida som är optimerad för att köra i parken. En twintipskida är valet här!

 

 Lär dig att göra trick som Jesper Tjäder med ett par twintipskidor.

Offpist

Har du fokus på att köra puder, kommer det inte vara enklare eller roligare än med några breda offpistskidor. Till offpiståkning kommer ett par breda skidor ge dig många fler möjligheter för att leka runt och använda terrängen för att bli en bättre skidåkare. Du kan också köra bra offpist på ett par smala skidor, men det är mycket roligare på ett par bredare plankor.

Pist/park

Vill du prova på parken, men samtidigt kunde köra hela dagen i backen med vänner eller familj? Så du bör leta efter styvare twintipskidor, med traditionell camber och en bra sidecut. Samtidigt kan man överväga att placera bindningen lite längre tillbaka på skidorna, för att få en mer traditionell känsla och bättre prestanda i pisten. Med en sådan twintipskida, kan du både carva hårt i backen, medan du kan lära dig nya trick i parken.

Park/offpist

Ett par all mountain twintip är valet här. Vad du bör titta efter är en bredare twintip skida, med early rise eller rocker i både spets och svans. Omkring 100 mm under foten kommer att vara ett utmärkt val, kan dock vara smalare. Ett mjukare flex skulle också vara bättre för att ge ytterligare flytkraft åt skidorna i lössnö.

Pist/offpist

Kör du för det mesta i pisten eller offpist, ska du titta i riktning mot mer traditionella all-mountain skidor. Detta innebär att du bör leta efter en bredare skida, mellan 90 och 105 mm under foten, beroende på din fördelning på åkning och önskningar. Camber under foten, rocker i spets och en styvare svans. Det kommer göra att skidorna presterar bra i backen, samtidigt som den kan shredda över hela berget.

Val av skida – nivå 

Tänk också på din egna nivå när du väljer skidor. Alla skidproducenter är bra att säga i vilken nivå skidorna ligger på, det är mycket vägledande. Men som en tumregel, kommer en styvare skida vara mer lämpade för kunniga eller expertskidåkare, medan en mjukare skida är bättre och roligare för nybörjare.

Rocker på skidorna

Den nya tekniken rocker där skidan flexar uppåt, i stället för den traditionella camber där skidan böjer nedåt, gör att skidan är lättare att hantera och få upp på kant.

Välj rätt skidor 

Vi hoppas att du har blivit klokare vid ditt val av skidor och kunnat använda vår guide till till att ge dig en uppfattning av vilka skidor som är rätt för dig. Skidsemestern blir mycket roligare med ett par skidor som passar dig och din åkning.

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält