translation missing: sv.general.accessibility.skip_to_content

Skidgoggles – Guide till köp av skidglasögon och goggles

Skidgoggles – Guide till köp av skidglasögon och goggles

Goggles eller skidglasögon, eller vad du nu väljer att kalla dem, är en viktig del av din skidutrustning. Så viktig, att den verkligen kan ha en avgörande roll för din skiddag. För om du inte kan se något på grund av imma eller om du har fel lins i dina goggles, så kan det både bli farligt och obehagligt.

Fel goggles eller gogglelinser kan jämföras med att ha på sig för små pjäxor eller att få kalla fingrar i blöta vantar. Med andra ord – hela dagen är förstörd.

Urvalet av goggles är stort, så det är otroligt svårt att få en överblick av vad som är bäst för den typ av skidåkning eller snowboardåkning som du kör mest. Just därför har vi valt att skriva en guide som ska hjälpa dig med hur du ska tänka när du väljer goggles eller skidglasögon.

Guide till köp av goggles och skidglasögon

Det första du ska göra är att komma fram till vilken typ av lins som du behöver. Använder du solglasögon när solen skiner? Då ska du nog ha en gogglelins till snöväder och dimma. Kör du inte när det är dåligt väder? Ja, då ska du nog satsa på en lins som passar till soliga dagar. Om du kör alla dagar, hela dagen, i alla väder, ska du ha en allround lins (eller en goggle med två linser – mer om detta längre fram).

Solskenslinser

Solskenslinser är till för de där sköna bluebird dagarna på berget, där det gäller att skydda dina ögon och stöta bort det skarpa ljuset. Dessa linser har en VLT (Visible Light Transmission) procent på omkring 5-20% och släpper därmed in mindre ljus. Linser med låg VLT procent kommer oftast i mörkare färger som svart, grå eller guld och ofta som spegellins.

Allround linser

Det finns ett stort urval av linser som ligger i mitten av skalan, som fungerar i alla ljusförhållanden och väder. Som med de flesta allround saker, är det ofta en kompromiss. I takt med att linsteknologin har blivit bättre, märker du dock i stort sett inte någon större skillnad längre. Allround linser är särskilt bra de dagar som du är osäker på vädret och det kanske slår om under dagen.

Linser till dimma och snöväder

Vissa linser är designade till att prestera som bäst i svagt ljus och situationer med låg siktbarhet exempelvis när det snöar, är dimmigt eller molnigt. Dessa linser tillåter en högre procent ljus att tränga igenom och de har därför en VLT på omkring 60-90%. Här ser du typiskt linser i färger som gult, rosé och blått.

Goggles med två linser

Många producenter har börjat tillverka goggles med två linser, en solskenslins och en snöväderlins, framförallt till varumärkenas populäraste modeller. Detta påverkar naturligtvis priset, men det betyder också att du aldrig behöver kompromissa. Detta är särskilt bra när det dubbla linssetet kombineras med ett avancerat system för linsbyte, så att du exempelvis kan byta lins i liften, om väderförhållandena plötsligt ändras.

Utbytbara linser

I samband med ovanstående kommer du uppleva att nästan alla premium goggles ger dig möjligheten att byta lins. Hos Blacksnow kan du byta linsen på 99% på alla våra goggles. Så frågan är istället hur enkelt och smidigt det är att göra detta.

Nästan alla producenter har uppfunnit en metod till att byta linsen på ett smart och effektivt sätt. Till och med så snabbt att du kan göra det i liften. Det kostar naturligtvis lite extra, men det är oftast både billigare, smartare och smidigare att kunna byta lins än att ha två par goggles i ryggsäcken för att kunna vara ”klädd” för alla väderförhållanden.

Vad ska du titta efter?

Alla skidglasögon och goggles ger ett grundskydd mot kyla och vind, men om du tar en närmre titt utöver dens bas-festures, så finns det en hel del andra saker att överväga; listyp, linsbyte, frame storlek och fit.

Därför tänkte vi nu gå in på några av de features som du ska vara uppmärksam på.

Linser

Den största skillnaden mellan olika goggles är linserna. Det är nämligen linsernas uppgift att ge dig ett klart synfält i alla väder. För att göra det enkelt för dig kommer vi nu att bryta ned linserna och deras teknologier i olika delar såsom linstyp tillsammans med andra features som exempelvis anti-fog.

Det finns två olika typer av linser som du kan välja mellan när du ska välja dina nya goggles: cylindriska och sfäriska.

Cylindriska linser

Dessa linser är böjda i horisontalplanet, men platta i det vertikala planet och ger bra prestanda till en lägre kostnad.

 

Sfäriska linser

Sfäriska linser är böjda både på det horisontella och vertikala planet runt ansiktet. Det ger goggles en rundare och stiligare look. Det ger dig även ett bättre optiskt synfält då du inte får någon förvrängning genom linsen. En sfärisk lins har en hel del fördelar i jämförelse med en cylindrisk lins, vilket gör den väldigt prisvärd.

 

Perifera seendet

Med en större linsareal kommer goggles med en sfärisk lins göra att du kan se mer ovan och nedanför dig, det ger också en bättre syn på sidorna.

Bländning
Det har skapats anti-glare modifikationer till många cylindriska glasögon, men oavsett hur bra den är gjord har de cylindriska linserna alltfler punkter på ytan där solljuset träffar och skapar blinda fläckar. Sfäriska linser har däremot uträknade kurvor för att minska bländning.

Distortion
De platta kanterna på en cylindrisk lins kan ge optisk förvrängning på vissa vinklar, medan sfäriska linser ger bättre optisk prestanda. De flesta tillverkare gör sina sfäriska linser i färdiga formar, vilket innebär att de kan skapa avsmalnande linser (där plasten är tunnare ju längre från centrum av linsen, för att låta ljuset träffa ögat naturligt) hela vägen runt linsen. Tillverkarna har utvecklat metoder och tekniker för att minska distorsion i cylindriska linser, men de sfäriska linserna är fortfarande det bästa för förvrängnings-fri sikt runt i linsen.

Undvik imma
Det finns mer luft mellan ansiktet och kylan utanför med en sfärisk lins, vilket innebär bättre isolering och luftflöde. Vilket betyder att det är desto mindre chans för immiga goggles.

Linsteknologi

Förutom linstyp och färg, har goggletillverkare lagt till fler funktioner i sina goggles och linser för att de ska fungera bättre. Några linsfunktioner du bör ha koll på:

UV-skydd

Alla googles bör ha 100% UV-skydd för att skydda dina ögon från skadliga UV-strålar. Intensiteten i UV-strålar ökar på högre höjd. Förutom att skydda mot skador på näthinnan, så fungerar de även mot trötthet i ögonen.

Spegellinser

En spegelbeläggning på utsidan av linsen reflekterar en större del av ljuset än i linser utan spegelbeläggning. När mindre ljus tränger igenom en lins, blir det mindre bländning och ökad visuell klarhet i ljusa förhållanden. Du får också den feta Top Gun-looken, även om vi rekommenderar att du tar av dina spegelglas goggles när du vistas i baren.

Polariserade linser

När ljuset reflekteras på vissa ytor, kan det reflekteras med en högre intensitet i vinklar som ligger vinkelrätt mot ytan. Genom att agera som ett filter för vertikala ljusstrålar är polariserade linser bättre att sålla bort reflektioner än en vanlig spegellins. Samtidigt som de också förbättrar optisk klarhet och ökad kontrast och definition. Polariserande linser är bra för vintersport och minskar trötthet och slitage på ögonen.

Dubbellins

Alla våra goggles har en dubbellins, vilket ger en termisk barriär som minskar imman på goggles betydligt, jämfört med goggles med endast en lins. En enda lins är helt enkelt inte bra nog för skid- och snowboardglasögon.

Anti-imm beläggning

En hydrofobkemisk behandling i en lins som kan minska att en goggle blir immig. Vissa beläggningar är mer hållbara än andra. Var noga med att läsa tillverkarens instruktioner, eftersom vid felbehandling riskerar du att skrapa bort immbeläggningen.

Fotokromatiska linser

Dessa linser anpassar sig automatiskt till förändrade ljusförhållanden och blir mörkare när det är starkare Ultraviolett (UV) ljus och blir ljusare när det är mindre UV-ljus. Den främsta fördelen med denna typ av lins är att den automatiskt anpassar sig till förändrade förutsättningar, vilket gör fotokromatiska linser extremt mångsidiga. Problemet är att de inte anpassar sig inte direkt, utan det kan ta flera minuter innan linsen har justerats till det förändrade ljuset.

Ventilation

Du kan räkna med att goggles av all kvalitet har ventilation, men det finns definitivt några som är bättre än andra. Som en tumregel kan du räkna med ju mer ventilation desto mindre imma. Det är viktigt att kontrollera att ventilationssystemet i dina goggles är kompatibelt med din hjälm så att hjälmen inte kommer i vägen och blockerar ventilationen i dina goggles.

Särskilda linstyper

Alla stora goggles producenter har under de senaste åren utvecklat deras egen banbrytande linsteknologi som ger mycket bättre och klarare synfält än konkurrenternas linser. De brukar kalla linserna något speciellt och så lägger de vikt på en specifik egenskap hos linsen. Slutsatsen är att linserna är lika bra eller bättre än vanliga goggleslinser. Här är lite olika typer av särskilda linstyper som finns på marknaden:

Oakley Prizm

Oakley var först med att lansera deras optimerade linsteknologi och det är fortfarande den mest välkända linsen på marknaden.

Prizm-teknologin skapades för att fungera bättre till ett bredare spektrum av ljusförhållanden. Det betyder i sin tur att en solskenslins med Prizm-teknologin även är en allround lins. Detsamma gäller för en snöväderslins. Låter detta för bra för att vara sant? Jo, det tänkte vi också. Men det fungerar. Prizm framhäver terrängens kontraster och färger så att det blir enklare för dig att se allt på väg ned för berget.

 

Spy Happy Lense

För några år sedan lanserade Spy Optics deras Happy Lense. Utvecklingen av den baserades på vetenskapliga undersökningar som visat att några av ljusets våglängder har en negativ påverkan på dina tankar och humör, likaså har några våglängder positivt inflytande på humöret.

Med sina Happy Lense linser har Spy Optics därför försökt att framhäva de positiva våglängderna och blockera de negativa och på så vis borde du bli på bättre humör och mer positiv. Samtidigt har linsen även fått en egenskap som gör att den framhäver färger som din hjärna har lättare för att avläsa, vilket gör att kontrasterna i omgivningen ses bättre när du använder en Happy Lense.

 

POC Clarity

Svenska POC har nyligen lanserat deras version av en lins som ger ett skarpare synfält och bättre kontraster i snön. Precis som med andra premium linser har POC valt att stråla samman med experterna från Carl Zeiss i Schweiz för att skapa den bästa tänkbara linsen. Baslinsen är samma som vanligt, men den kommer med tre olika spegelbeläggningar som ger dig möjligheten att välja mellan en lins till solsken, en till snöväder och en allround lins.

Goggle Frames

Framen på dina goggles är oerhört viktigt att få dina goggles att prestera optimalt. Goggle frames finns i en mängd olika storlekar och form. I grund och botten har en goggle frame dock tre uppgifter:

   • Hålla linsen på plats
   • Hålla snön ute
   • Sitta bekvämt på ditt ansikte

Alla frames ska kunna klara de två första uppgifterna, så den avgörande delen är komfort. Här är några saker du bör hålla ett öga på när det handlar om goggle frames.

Frame Storlek

De flesta vuxna passar i olika stora glasögon, men vi ger ändå några allmänna riktlinjer för val av storlek. Ett enkelt sätt att bedöma vilken ramstorleken man ska välja, är att gå efter storleken på ditt huvud. Det innebär således:

  • Skidhjälm I S – Liten ram
  • Skidhjälm i ML – Medium ram
  • Skidhjälm i L-XL – Stor ram

Detta är ett mycket allmänt sätt att bedöma på, men kan fungera utmärkt som en riktlinje. Vi vill också berätta lite mer om ramstorleken, så kan du bättre bedöma vilken storlek som är rätt för dig.

  • Liten – Denna storlek är lämplig för barn och ungdomar, och vuxna med mindre ansikten.
  • Medium – Medelstora goggles ramar passar de allra flesta. Det bör noteras att de flesta goggles är unisex modeller förutom de få som har mycket feminina färger och former.
  • Stor – Främst avsedd för vuxna som har större ansikten eller söker mer utrymme mellan ansiktet och linsen.

Andra saker du ska vara uppmärksam på:

Det finns även andra alternativ än de vanliga storlekarna för dem som har särskilda önskemål för dina goggles.

OTG (Over the Glasses)

OTG goggles är utformade för att ha plats för dina receptglasögon under gogglarna. Detta är ett MYCKET billigare alternativ än att köpa en goggle med en speciell lins med styrka. OTG glasögon är djupare än vanliga glasögon och rymmer därmed dina glasögon. Dina glasögon bör inte kunna röra sig under gogglesen och det ska inte vara något obehag eller tryck från dina glasögon på näsan eller tinningar. Prova dem och var säker på att allt passar ihop.

Oversized

Storlek spelar roll, och inte bara på grund av passformen. Många tillverkare gör överdimensionerade goggles för att ge dig ett större perifert seende. Men alla passar inte i en överdimensionerad goggle. Och alla hjälmar är inte kompatibla med överdimensionerade goggles.

Genom att ha en större goggle, får du mer lins och mindre ram, vilket ger dig en widescreen bild av ditt vinteräventyr. Denna stil och ramstorlek ger dig ett bättre synfält, både horisontellt och vertikalt, vilket ger bättre periferiseende (enormt bra för snowboard) och en bättre bild av vad som är under och ovan dig (bra på branta sluttningar). Om du är i parken och tränar nya flips eller spins, då är tunnare ram också en fördel eftersom det ger dig en bättre chans att se landningen. Även om du håller dig till de flackare sluttningar, gör det större synfältet att du kan se faror och andra turister som kommer från sidan innan det hinner blir riktigt farligt.

Andra funktioner som är värda att tänka på

Eftersom alla ansikten är olika, är gogglepassformer oerhört personliga och viktiga att ta hänsyn till när du köper goggles. Frame form, storlek, stoppning och strapen spelar alla en viktig roll i komforten på en goggle.

Face foam

Kontrollera så att dina goggles följer formen på ditt ansikte för att få en passform utan tryckpunkter. Det bör inte finnas något mellanrum mellan foamen och ditt ansikte där snö samt vind kan tränga igenom. Du ska ha en konsekvent, bekväm passform hela vägen runt dina goggles. Om de pressar på ansiktet eller på något sätt sitter obekvämt, är det nog inte rätt passform för dig.

Goggle strap

När du letar efter goggles som passar ditt ansikte, bör du också leta efter justerbarhet av bandet. Du bör se till att du kan justera strapen, ibland med en clip, ibland med ett spänne. Du måste kunna justera remmen så goggelsen sitter säkert på ditt ansikte utan att vara alltför snäv. Om du kan spänna strapen hela vägen in och goggelsen fortfarande sitter löst i ansiktet fungerar inte modellen för dig. Bredare straps är lättare att justera och tenderar att sitta kvar på plats. En snabb notis, om du köper glasögon till barn, har vissa barngoggles inte justerbara remmar. Det är en viktigt detalj, om barnet ska ha utrymme att växa i ett par goggles.

Hjälmkompatibilitet

När du värderar om ett par glasögon har rätt passform, så ska du också se till att de passar med din hjälm eller mössa, både vad gäller prestanda och utseende. Dina goggles ska sitta bekvämt på ansiktet med strapen runt hjälmen. Om de sitter för nära ditt ansikte eller deformeras när bandet är tight, prova en annan modell. Vissa glasögon har förlängningar av ramen, för att ge en bättre position för strapen på utsidan av hjälmen. De flesta goggles är hjälmanpassade, men det kan finnas problem med för stora sfäriska goggles och för små goggles kan leda till luckor mellan goggles och hjälm.

Problem med fit och lösningar

Om det är något fel med passformen på dina goggles, kan du använda följande för att bedöma vad problemet är och få möjliga lösningar.

Tryck på den yttre delen av ögonhålan
Om du känner av detta tryck är gogglesen för smal och du bör hitta en med en bredare frame.

Klämmer näsbryggan
Det första du kan göra är att försöka dra åt remmen, vilket kommer att göra glasögonen sitter lite högre i ansiktet. Gör de inte det, då kan du prova en goggle med en mindre fit eller en modell med annan design på näsbron.

Mellanrum vid näsbryggan
Det första du bör prova är att lossa remmen lite och bedöma om du kan sätta gogglesen lite lägre på ditt ansikte. Fungerar inte det, så ska du leta efter en goggle med en bredare bro.

Klämmer på tinningarna
Prova först lossa bygeln lite och känn efter huruvida det avlastar tinningarna. Gör det inte det, ska du leta efter några bredare goggles.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du får användning för denna guide när du ska köpa skid- och snowboardglasögon!

Tidigare artikel Skidhandskar – Så håller du fingrarna varma
Nästa artikel Guide till köp av skid -och snowboardkläder

Lämna en kommentar

Kommentarer måste accepteras innan de kan visas

Obligatoriska fält

 • Se fler produkter