
Lavinsäkerhet I - Fakta och myter om laviner
Vad visar statistiken?
- 93% av alla laviner utlöses på grund av skidåkaren själv eller någon i hennes sällskap.
- Snön som rasar kan uppnå en hastighet över 100km/h under 6 sekunder.
- Syrebrist, kvävning och medslösenhet är de tre vanligaste orsakerna till dödsfall i en lavin.
- De flesta lavinolyckor sker när lavinfaran är satt till 3 på lavinskalan.
- Mer än 90% av dödsolyckorna orsakade av en lavin har skett i okontrollerad terräng och är primärt startad av skidåkaren själv.
- De flesta som omkommer i en lavin är mellan 21-30 år.
- 93% av alla dödsfall i laviner är män.
Vad är en lavin?
Flaklaviner är den typen av lavin som orsakar flest olyckor. De uppstår genom att snötäcket brister, och den underliggande snön inte längre orkar bära det överliggande skiktet och kollapsar.
Lössnölaviner utlöses på branta sluttningar efter kraftiga snöfall. Dessa blir större i nedfarten och växer till en päronformad kägla. Denna typ av lavin involverar dock oftast inte lika stora snömängder som exempelvis vid en flaklavin, vilket gör att den är mindre farlig.
Slasklaviner förekommer mest i bäckfåror under våren. Smältvattnet kan sätta snön i rörelse och på så vis orsaka en lavin (som ofta är fylld med grus och stenar).
Var utlöses lavinerna?
Om du befinner sig i Nordamerika eller Europa så sker flest av lavinolyckorna på nord/nordöstliga bergssidor. På den sydliga delen av jordklotet så är det omvänt och all information nedanför är därmed spegelvänt.
Grunden till detta är att bergssidan (med utgångspunkt i Europa - den nord/nordöstliga bergssidan) får mindre sol och därmed mindre värme. Det betyder i sin tur att snön och snölagret är kallare på nord/nordöst sidor än de andra sidorna. Kalla bergssidor utvecklar ett annorlunda snölager än varma sidor och de har tendens att utveckla svagare lager. En annan grund är att det ofta är den kalla snön som uppfattas som den bästa snön för puderälskande snowboardardåkare och skidåkare.
Vilka faktorer påverkar laviner?
Snöfall
Branthet
Människor
Heuristiska fällor
#2 fällan: Consistency (Följdriktighet):
När man först har tagit ett beslut om en plan eller liknande så är alla andra beslut enklare. Det betyder att man inte behöver gå igenom all information varje gång, utan att man bara förmodar att ens inledande antagan var korrekt. Följdriktigheten är ofta en hjälp om man ska nå ett mål, men blir en fara om den trumfar ny information omkring- lavinfaran. Det finns en större riskvillighet hos grupper med en hög följdriktighet i jämförelse med grupper med låg följdriktighet.
#3 fällan: Acceptance (Acceptans):
Acceptansen handlar om vår vilja att göra vissa saker som vi föreställer oss att andra vill respektera eller tycker om. Det följer med oss från en ung ålder, och det är därför inte överraskande att det också är en del av fällorna inom lavinsäkerhet. Det är flest män som dör i lavinolyckor och det har även visat sig att män visar mer risktagande när kvinnor är i närheten.
#4 fällan: The expert halo (Expertvetande):
I en grupp tilldelas en person som man ser som ledaren tillit och expertvetande. Ofta innebär detta att ledaren ska ta kritiska beslut för hela gruppen även om ledarn inte är den som har mest kunskap. Det kan handla om att personen har tilldelats ledarrollen för att han/hon är äldst, bäst skidåkare eller tar mest plats. Ju större grupperna är, desto större risker är ledaren villig att ta.
#5 fällan: Social Facilitation (Social facilitering):
Detta handlar om att ens egen uppfattning av vad man kan påverkar ens beslut. Detta betyder att personer eller grupper som har höga tankar om sig kommer att ta större risker när andra är i närheten. Omvänt så tar personer eller grupper som inte är lika självsäkra mindre risker i samma situation. Fällan kan därför ha inflytande på riskvilligheten i lavinterräng och att man därför ska vara uppmärksam så man inte blir förblindad och tror att det är säkert bara för att andra kör i samma område.
#6 fällan: Scarcity (Knapphet):
Knappheten handlar om att man har en tendens att värdera resurser eller möjligheter (i detta fall nysnö) ut ifrån risken att mista den. Det betyder att man menar att man har hög risk att mista något (läs: first tracks i skön puder) så vill man ha tendens att ta större risken för att uppnå detta. Detta kan du känna igen som klassisk puderstress när det har snöat hela natten och du vill göra allt för att ge dig ut i snön.
Vad kan vi lära av detta?
Det viktigaste som du kan ta med dig av dessa Human Factors 6 fäller är att det oftast är oss själva som är orsaken till lavinen. Det kan ske för alla, oavsett om du är nybörjare eller expert. Det handlar oftast inte om bristen på information, men att man inte räknar in informationen i sina beslut.
Personlig erfarenhet: Personligen så tycker vi att det är en bra idé att man har pratat igenom med sin grupp hur man ska ta beslut och gjort klart att allas röst räknas. Det är enklare att komma överrens och göra upp regler för olika situationer när man sitter hemma i stugan än när man står inför puderstress och vill sätta skidorna i snön!
Skriv en kommentar