Hoppa över till innehåll
Guide till montering av skidbindning

Guide till montering av skidbindning

När du köper skidor hos oss på Black-snow, finns det några saker som du bör vara medveten om så att din bindning kommer att monteras på rätt sätt och precis som du önskar. Om du köper skidor och bindning tillsammans monterar vi alltid gratis för dig.

Video

Längre ner kan du läsa exakt vad vi vill ha för information och vad du bör notera när du köper skidor. Du behöver inte att läsa allt, istället kan du bara titta på videon nedan.

Placering av bindning

Det viktigaste du måste bestämma är var du vill ha din bindning placerad. Beroende på om du köper en park skida eller freeride skida finns det en skillnad i hur bindningen helst monteras. En parkskida kan lätt monteras i ”Dead Center”, dvs. i mitten av skidan. Då har du både mycket fram- och bakskida. På en Freerideskida däremot blir bindningen oftast placerad långt bak på skidan, för att ge mer stabilitet och bättre kantgrepp genom en längre framskida.

Vi rekommenderar alltid att få monterat bindningarna på factory rekommendation.

Nedan kan du se lite mer i detalj om vad bindningsplacering innebär för skidor och dess prestanda.

Detta innebär att bindningen monteras där producenten rekommenderar att den ska vara. Skidor är byggda enligt bindningen ska sitta på en särskild punkt och du kommer därför att få ut det mest av skidorna om bindningen monteras där. Önskar du factory recommendation, noterar du bara detta. Önskar du en annan placering ska det stå ”-tal cm från centrum.”

Exempel:

Jag vill köpa en Armada AR7 med Salomon STH13 bindning. Kör över hela berget och lite park. Därför skulle jag vilja ha bindningen som monteras i -5, så att det är lite mer framskida för körning på pisten och lite offpist. Jag genomför köpet och antecknar i anteckningsfältet: ”Bindning önskas monterad i -5 cm”

Storlek på pjäxor

Nästa sak att kontrollera är dina pjäxor. Ta reda på storleken på dem, så att vi kan ställa in bindningarna korrekt och sätta de med det rätta avståndet på skidorna. Det är riktigt lätt att hitta. Nedan kan du se var du hittar pjäxstorlek på ett par Full Tilt pjäxor.


Storleken måste du alltid ange i millimeter, då storleken på pjäxor kan variera beroende på varumärke. Pjäxans millimeter storlek finner du alltid nere runt sulan. Antingen på sidan av sulan eller på bottnen (här har jag angett min egen skostorlek).

Nivå

Vi måste veta vad din nivå på skidåkning är, så att vi kan ställa in dina bindningar till det er rätta DIN värdet dvs. hur snabbt/långsamt bindningarna släpper dina pjäxor. Är du expert ställer vi in bindningarna hårdare än om du är nybörjare. Du kan också skriva om vad du normalt sett ställer in bindningarna på.

OBS. Du bör alltid kontrollera vad DIN-värdet på bindningen står på innan du kör iväg. Om det är långt ifrån vad du normalt kör med, kan det vara att du bör ställa om din bindning. 

Vikt

Av samma skäl som ovan behöver vi veta din vikt, så att vi kan ställa in bindningarna rätt för dig. Det är precis som när du hyr skidor. Vi kommer inte använda det för något annat, så du kan säkert och bör definitivt skriva rätt vikt. Annars kan bindningarna vara felaktigt inställda.

Var ska jag skriva det

Så som kan ses i bilderna ska sedan allt; platsen för bindning, storleken på din pjäxor, nivå, vikt, fyllas i anteckningsfältet i kassan. Då ser vi vilka preferenser du har och kan montera snabbt och utan problem.

Jag hoppas att denna guide har hjälpt dig att förstå de parametrar och liknande som vi behöver, när du ska ha monterat dina bindningar hos oss. De monteras gratis, men vi behöver lite information från dig så att det kan låta sig göras. Det tar inte många sekunder att kolla upp och det är superviktigt för oss att ställa in bindningarna säkert och korrekt för dig.

Skulle du ändå ha några frågor, är du mer än välkommen att ringa oss på +46 08 50926995 eller skriva till oss på mail@black-snow.se.

 

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

 • Salomon

  Salomon NFX Skidor 2020

  Ordinarie pris 4.549 KR
  Nuvarande pris 1.949 KR

  Om kul är lika med att vinna så kan du sluta leta efter ursäkter och bara knipa ett par NFX skidor. Sidewall konstruktionen och träkärnan klarar st...

  Visa fullständig information
 • Salomon

  Salomon TNT Skidor 2020

  Ordinarie pris 3.769 KR
  Nuvarande pris 2.079 KR

  TNT är en bomb fylld med glädje och skoj. Den fulla rockerprofilen gör den enkel och motiverande att köra i parken. Men tack vare Woodcore kärnan ä...

  Visa fullständig information
 • More
 • Dalbello

  Dalbello Panterra 120 GW Skistøvler

  5.459 KR
  1 färg tillgänglig

 • Dalbello

  Dalbello Womens Panterra 100 Skistøvler

  5.459 KR
  1 färg tillgänglig

 • Dalbello

  Dalbello Lupo AX 90 Skistøvler

  5.459 KR
  1 färg tillgänglig

 • Dalbello

  Dalbello Womens Pantera 95 ID Skistøvler

  5.459 KR
  1 färg tillgänglig

 • More
 • More