Hoppa över till innehåll
16 Saker du bör veta om skitouring

16 Saker du bör veta om skitouring

Vi får hela tiden en massa frågor om skitouring och ski radonnee. Därför tyckte vi det var på plats att vi gjorde en lista över vad du bör veta om skitouring och det resulterande i 16 punkter. 

16 Saker du ska veta om skitouring

 1. Skitouring handlar om att gå upp för berget.
 2. Techbindningar är de bindningar du ska använda. Frame bindningar är tunga och klumpiga. Techbindningar däremot är skidbindningar med ”Dynafit” inserts vid tån och häl på pjäxorna.
 3. Dynafit blir sagt på två olika sätt: “Deeee-na-fit” och “Diiiii-na-fit”. Båda två är riktiga.
 4. DU behöver inte teleskops stavar. Men de är bra att ha, så länge de inte blir klumpiga.
 5. Alla typer av lavinbipper som är på marknaden idag är bra, så länge du över dig med dem. Om du inte tränar under säsongen så är alla lavinbippers lika dåliga.
 6. ABS-ryggsäck är absolut värt en investering om befinner mycket in lavinterräng. Testa ryggsäcken inför varje säsong så att du ser att allt fungerar.
 7. När du går / klättrar upp för berget kommer du antagligen inte behöva så mycket kläder som normalt. Att klä sig efter lager-på-lager metoden är nyckeln.
 8. När du är i inlärningsprocessen rekommenderar vi att du åker i mindre grupper med person som du litar på och som du kan använda som mentorer.
 9. Utöver bindningar så är skitouring pjäxor något som kan hjälpa med att göra din upplevelse bättre. Om du väljer en lättare pjäxa än de du normalt åker kommer det att kännas annorlunda. Känn efter och öva dig med de nya pjäxorna.
 10. Införskaffa dig en bra och ordentlig lavinspade, som är specifikt utformad till lavin olyckor och lär dig hur du packar ner den i ryggsäcken utan att skaftet sticker upp och att det är bekvämt.
 11. Handla i butiker som du känner dig säker hos och som du kan lita på. 
 12. Det är okej att öva och bli ett med din nya utrustning genom att skitoure på pisterna. Men var försiktig och kom ihåg. Det är de som kör nedför som har företräde.
 13. Det är aldrig en bra idé att hike med goggles. Men ha dem i ryggsäcken så att du kan ha de på och ge järnet nedför berget.
 14. Det är super viktigt att ha din hjälm med. Men se till att ha packat den ordentligt i helmet carry eller att den sitter tight på din ryggsäck så den inte fylls med snö. Kom ihåg nu att ha den på när du åker nedför. De ser så dumt att ha en hjälm dinglande på ryggsäcken och ännu dummare ser det ut att köra utan.
 15. Kan du första hjälpen? Om inte, rekommenderar vi att du tar en kurs. Ibland kan en olycka hända långt hemifrån. 
 16. Vi rekommenderar också att du tar en lavinkurs. Så du har baskunskaper till att förutse och förhindra lavinolyckor. 

Denna artikel är inspirerad av en liknande artikel på den erkända skitouring hemsidan Wildsnow.com

Föregående artikel Guide: Montering av MTB styre

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält

More