Här kan du läsa vår guide till Randonee skidåkning. Denna guide riktar sig främst till skidåkare som vill komma till rätta med Randonee. Vi kommer att försöka beskriva följande: Vad är randonee? Vilken utrustning använder du? Var kan du gå Randonee? Hur gör man?

VAD ÄR RANDONEE?

Något har väckt din nyfikenhet för randonee. Oavsett om det är den fysiska ansträngning, den orörda snön eller naturskön upplevelse, spelar ingen roll för randonee har alla delar. Randonee är ett konditionskrävande variant av skidåkning där du går upp på berget med hudar spända under skidorna och alpina turbindningar, där hälen kan lyftas (liknande längdåkning). Hudarna fungerar som hullingar mot snön och ser till att du inte glider nerför backen. När du når toppen, drar du av hudarna och tar fart nedför de stora orörda sluttningarna.

Randonee är det franska ordet för skidtur i alpin terräng och i folkmun kallar vi det skidbestigning. Det är en fantastisk upplevelse. Oavsett om det är första eller hundrade gången. Känslan av att vara på toppen av ett berg, efter att ha kämpat sig upp för en brant bergssida är fantastiskt. Randonee skidåkning är kul!

Skidåkning ramble

BRA MOTIONSFORM

Som en extra bonus, randonee är en extremt konditionskrävande aktivitet. Du kommer att få slita, svettas och bli trött. Men när du har kämpat dig till toppen, ser ut över den nya terrängen som öppnat upp och det är bara du och dina vänner, kommer det att vara värt det. Randonee skidåkning kan ta dig till fjälltopparna och områden långt bort från liftarna och gränserna för ett vanligt liftkort. Och sedan blir nedstigningen ännu roligare när du har förtjänat det.

Bonus info:  Termen  Earn your turns kommer från randonee

Randonnee skidåkning öppnar upp en helt ny värld av skidåkning, och du kommer utan tvekan att hitta en nyfunnen entusiasm för skidåkning (om det någonsin har varit på reträtt). Erfarenheterna är av en annan värld och du kommer att lära dig mer om dina gränser och förmågor i bergen. En randonee tur är mycket mer rå och äkta än offpiståkning i skidområdena.

randonnee skiløb

UTRUSTNING TILL RANDONEE

Innan du faktiskt börjar med Randonne är det viktigt att kunna svara på frågan: Vad behöver jag för utrustning för randonne?

Av utrustningen för randonee, är det viktigaste:

 • All mountain eller freeride skidor
 • Turbindning
 • Stighudar
 • Lavinutrustning

RANDONEE SKIDOR

De flesta använder en bra all mountain skida för Randonnee skidåkning. Men du kan också enkelt använda en bredare freeride eller puderskida beroende på dina personliga preferenser och de platser du ska gå på tur. Skulle du i huvudsak gå Randonee i Alperna eller bergen i Norge och Sverige kan möta ständigt föränderliga snöförhållanden, där en all mountain skida blir betydligt lättare att hantera.

Vår rekommendation:  Hitta en bra All mountain skida att använda som Randonee skida

randonnee

RANDONEE BINDNING

De flesta använder en alpin bindning med Randonee funktion som t.ex. en Salomon Guardian. Fördelarna med denna typ av bindningar är att du får samma prestanda på vägen ner, som i en vanlig alpin bindning. Det finns specialiserade Randonee bindningar men de ger inte riktigt samma känsla och kontroll när du åka skidor utför. De är lättare och snabbare på vägen upp, medan de mer alpina bindningarna är mycket bättre på vägen tillbaka ner.

Vår rekommendation:  är nedfarten det viktigaste. Välj då alpin bindning med Randonee funktion .

STIGHUDAR

Stighudar är viktigt att kunna komma upp på berget. Stighudar finns som särskilda ”pre cut skins” för en viss skida, men du kan också få mer mångsidiga hudar, som skärs och sedan anpassas just dina skidor. Stighudar till Randonee är antingen syntetiska eller äkta. Oftast kommer dock du stöta på en bra och effektivt mix av äkta och syntetiskt skinn.

Vår rekommendation:  Hitta några bra och mångsidiga stighudar , som du även kan använda om du byter skidor

LAVINUTRUSTNING

Om övriga delar var nödvändiga i den form att du inte kan komma igång utan, till exempel stighudar. är sedan lavinutrustning väldigt nödvändig i det avseendet att det ökar dina chanser att själv överleva och rädda dina kamrater i händelse av en lavinolycka. Det är inte bara viktigt att ha lavinutrustning, du är också viktigt att veta hur man använder den. Detta innebär att du måste träna med din tranciever och försöka analysera hur man snabbare och mer effektivt hittar signalen och din väns tranciever.

Vår rekommendation:  Ta en lavinkurs och / eller läsa allt du kan på internet !

Hitta ett komplett paket med lavinutrustning här

DIVERSE

Därutöver rekommenderar vi att ha en bra och teknisk skaljacka och byxor, teleskopstavar, solglasögon, solkräm, matlåda, vatten och naturligtvis bra skidunderställ som inte kommer att lukta lite svett ( skidunderställ i merinoull ).

hiking ski

VAR KAN MAN KÖRA RANDONEESKIDÅKNING?

Randonee skidåkning kan göras överallt där det finns berg och snö. Randonee i dess sanna form, med början från botten av berget, men de allra flesta använder liftsystem för att komma så högt upp som möjligt och sedan gå ut i terrängen. Det öppnar upp fler möjligheter och ger en bättre pudersväng / hike förhållande . Men i princip kan det göras var som helst.

Vår rekommendation:  Norge är dyrt, men upplevelsen av naturen är i en klass för sig med snöklädda toppar, som börjar precis vid fjorden.

HUR FÖRBEREDER DU DIG?

Det är flera steg i förberedelserna för en resa djupare in i bergen med randoneeåkning. Det finns flera saker man måste vara medveten om när du planerar en resa och planera den är ett måste. Om du är helt grön, kan det vara en idé att hyra en guide och ”pick his brain”. Lär dig så mycket som möjligt, så nästa gång kan du själv planera en Randonee tur.

Det du speciellt bör vara medveten om:

 • Känn rutten:  Det är oerhört viktigt att veta din rutt. Både upp och ner. Fokus på att finna rätt stig och om det finns några farliga områden där du / ni ska vara extra uppmärksam.
 • Lavinfara:  Kom ihåg att alltid kolla lavinfaran dagen innan och på morgonen. Har det snöat mycket nyligen, är snön säker, finns det vissa snöförhållanden du speciellt bör vara medveten om ifölje din rutt. Observera även på vägen upp och känn av snöns olika nyanser.
 • Väderprognosen:  Kontrollera väderprognosen på morgonen och titta på vädret under dagen. Du kommer sannolikt att befinna dig långt bort från civilisationen, så det är viktigt att inte fastna i en storm mitt på  berget.
 • Grupp:  I gruppen som ska gå, är det alltid viktigt att komma överens om planerna och veta varandras gränser, nivå och tempo. Det kan finnas stora skillnader i upplevelser av exempelvis fara. Därför är det extra viktigt att komma överens i gruppen, så att det inte blir några tveksamheter och oenigheter på berget.
 • Packningen:  Kom ihåg alla dina saker. Det är viktigt att få packat ordentligt, även om det är stressigt på morgonen. Det finns inget värre än att få packat fel och glömmer något redskap (vi har varit där alltför många gånger).

Vår rekommendation:  Packa alltid kvällen innan en stor randonee tur, då har du tid att gå igenom ryggsäcken igen och se till att du har kommit ihåg allt.

skitouring Gamskar

Hur gör jag?

Först och främst är det viktigt att hitta turer som passar din nivå. Både upp och ner. Är du i ett nytt område och relativt oerfaren, kan det vara en god idé att hyra en guide. Om du har mer erfarenhet, kan du enkelt kasta dig ut på egen hand. Hitta en guidebok till området och ta upp de möjligheter som finns i området. Välj sedan en lämplig rutt. Efter några dagar av sol, brukar rutterna som beskrivs i guideböcker, redan vara körda, och ni kan då i viss mån följa andras spår. Det är fortfarande viktigt att vara medveten om eventuella faror på vägen så att du inte blint följer andras spår. Detta kan vara mycket farligt.

ski touring

TEKNIK

När du går uppåt, kan du spara en mycket kraft genom att snabbt koncentrera dig på att få den mest effektiva tekniken. Efter att ha gått på turer i flera år, har vi några goda råd om hur man mest effektivt kommer upp på berget utan att vara helt krossad och för trött för att köra ner ordentligt. Vi har satt upp det schematisk så att du kan få en snabb överblick av tekniken vid randonee.

TOP 10 – GODA RÅD FÖR BRA RANDONEETEKNIK

 1. Att sätta på stighudar ordentligt:  Första steget är att sätta stighudarna ordentligt på skidorna, med betoning på  rätt sätt . För att sätta skinn ordentligt, är det viktigt att du fokuserar på hur hudarna sitter på skidorna och inte går över kanten någonstans. Det senare kommer att ge dig problem med kantgrepp på väg upp. Tekniken för att sätta fast stighudar är att använda den lilla metallöglan och dra åt huden ordentligt på spetsen av skidan. Tryck sedan på huden ner längs med skidorna, se till att den sitter helt rakt på skidorna och dra åt den på skidans tail. Det måste sitta tight så det inte plötsligt släpper.
 2. Så mycket kontakt med snön som möjligt:  ​​När du går upp såhandlar det om att minimera energiförbrukningen och komma effektivt upp till toppen. Det första steget är att hitta en bra teknik för randonne. Det första du måste vara medveten om är att inte lyfta fötterna, det är för ansträngande. Försök istället att dra skidorna längs snön på vägen så undgår du att lyfta skida + bindning varje gång. Tänk dig att du måste dra stortån längs snön när du tar ett steg. Det är en bra tumregel att komma ihåg och skjut skidorna framåt.
 3. Få av skidkläderna:  Få av något av de varma skidkläderna. Du blir varm när du går upp, lägg jackan i ryggsäcken, dra hjälmen tillbaka och sätt på solglasögon istället för goggles. Du behöver färre pauser på vägen upp och kommer inte att vara helt överhettad när du når toppen. Det kommer att vara lite kallt de första minuterna, men värmen kommer fort!
 4. Ta inte för långa steg och hitta en bra rytm:  Även om det kan vara frestande att ta längre och färre steg, det är inte den mest effektiva randoneetekniken. Det är bättre med snabbare och kortare steg. När sluttning blir brantare, tillpassa dina steg och gör dem lite kortare. Se också till att hitta en bra rytm som varken är för snabb eller för långsam, men som du kan hålla hela vägen. Det gör resan upp mycket mer bekväm och låter dig ha energi kvar till att njuta av den fantastiska naturen som är lika mycket en del av upplevelsen.
 5. Gå inte alltför brant:  Ett klassiskt nybörjarmisstag som vi har gjort massor av gånger, är att vilja gå en så direkt linje som möjligt. Det är absolut inte lämpligt. Det är bättre att satsa på en lite längre sträcka, med flera svängar och en plattare lutning. Det är mycket mer bekvämt och i slutändan är det också snabbare och mer effektivt.
 6. Kickturns:  . Den svåraste och mest tekniska delen av randonne är Kickturns / switchbacks / geländeschwung eller vad de kan kallas, används för att slå på stigen på ett brantare stycke. Det är switchbacks som ger ett Randonnee spår dess karakteristiska utseende,  som en sicksack linje fram och tillbaka över en bergsida. När du måste göra en kick turn är det viktigt alltid att du har en stabilt fotfäste under skidorna. Det första steget är att gå lite längre än där du kommer att svänga. Få ett fast grepp. Sätt gärna en stav nedan dalskidan, för extra säkerhet och en stav högre upp på sluttningen, för balans, då du svingar bergsskidan (top ski) runt så att den är vänd åt motsatt håll och pekar mot där du vill gå. Ett bra tips är att använda benet ner mot dalen, för att vända skidorna runt, så att du kan göra en skarpare kick turn. Nu står du med en skida åt varje håll, och det kommer förmodligen vara ganska obehagligt. Nu kan du flytta den översta skidstaven under den kommande dalskidan (den du precis vänt över) och den andra skidstaven högre upp på sluttningen. Nu ligger all vikt på skidan du just vänt runt, vidga ut det andra benet, gör en snärt med foten och för skidorna framåt, och du är redo att gå vidare.
 7. Följ andras spår:  Om möjligt, är det nästan alltid lättare att följa ett Randonnee spår som är spårat. Det är tidskrävande, tekniskt svårt och mycket tyngre att sätta ett nytt spår
 8. Erbjud dig att spåra:  Om du befinner dig i en grupp där det är nödvändigt att sätta ett nytt spår. Även kallad breaking trail . Så kom ihåg att alltid erbjuda att byta till att vara ledande. Det är bra stil, för det är mycket svårare att sätta ett nytt spår än det är att följa. Genom att bytas om att föra, kan gruppen också hålla ett högre tempo.
 9. Boot Packa aldrig i skintracket:  Om du befinner dig i en situation där du tvingas boota en bit upp på sluttningen. Gå då aldrig i skintracket, vägen till Randonnee rockers. Det är dåligt stil och ganska uttröttande för alla som kommer efteråt.
 10. Njut av tiden på toppen:  När du når toppen, är det viktigt att bara andas ut, njuta av tiden, utsikten, en klunk vatten och lite bröd. Du har just kämpat för att komma till toppen, så det måste även avnjutas. Ge kamraterna en high five, få ett  summit shot och njut av den fantastiska utsikten som du är omgiven av.

randonne bjerg

Ytterligare rekommendation:  Om du inte är den snabbaste på vägen upp, kan du spara mycket tid och ansträngning genom att göra snabba byten. Vänta inte till att gå sist. Istället gå först så att de snabbare kan gå förbi dig, och du har inte förlorat så mycket tid på toppen. Snabba byten (påsättning av hudar, packning av ryggsäck, byte av kläder, etc.) är det enklaste sättet att vinna tid. Se till att det är du som vinner tid, så de sanbbare i gruppen inte ska vänta för länge på toppen.

Tempo:  Ett vardagligt turtempo är ca 300 vertikala meter / tim. Det kan lätt göras snabbare, men är en bra utgångspunkt om du är osäker på hur fort du går.

DELTAG PÅ GUIDADE RANDONEE-CAMP

Ett bra och effektivt sätt att lära sig bemästra randonee kan va att vara med på ett randonee camp. På sådana läger kan du lära dig tekniken, säkerhet och utrustning under kontrollerade förhållanden med lokalkända och erfarna guider. Därför har vi samlat bland annat en mängd olika guidade Randonee camps som du kan delta på för att lära randonee åkning.

ALPERNA

Skitourenwinter

Asmus Nørreslet

NORGE

High Camp

Ski Touring Camp Lyngen

ORDLISTE SKI RANDONNEE

 • Backcountry:  Nordamerikanskt uttryck för offpist, där du går randonee.
 • Breaking Trail:  Att bryta spår. Bli den första att göra spåren på vägen upp för en sluttning.
 • Boota eller bootpacka:  Att vandra upp med skidorna på ryggsäcken eller över axeln.
 • Hike:  Gå upp på berget, oavsett om det är med skidor på fötterna eller över axeln
 • Kick Turn:  Den mest tekniska delen av en Randonee tur. Hur du gör en 100-130 graders sväng, för att gå i den andra riktningen. Ett effektivt sätt att gå uppför en brant sluttning. Kan vara svårt att lära sig, men när du har lärt dig det, kan du spara mycket kraft och mycket tid.
 • Stighudar:  Hudar som ska fästas under skidorna, så att du inte halkar bakåt i skintracket.
 • Skin Track:  Randonee väg upp på berget. En igenkännbart spår som är lätta att följa.
 • Summit shot:  Obligatorisk gruppebild på toppen-
 • Verticals / höjdmeter:  Antalet fallhöjdsmeter en rutt består av. Kan användas för att beskriva resan upp och åket ner. Den senare bör helst vara högre, då är det roligare.

Randonee är också känd som skirandonne, skirandonee, skidor Randonne, skidor Randonne, randonneåkning, ski touring, skidtur och liknande. Den går under många namn.

GUIDE TILL RANDONEE SKIDÅKNING

Detta var vår kompletta guide till randonee. Vi hoppas att du kan använda guiden om du har några frågor om randonne åkning, är du välkommen att skriva ett mail till martin@blacksnow.dk.  Martin är vår expert på randonee (han har tillbringat de senaste fyra säsongerna på att skidtura upp och ner för bergen i Österrike).