Att välja rätt skidhandskar kan verka enkelt, men det finns några viktiga skillnader som du bör vara medveten om, om inte kommer du att uppleva de ovannämnda kalla fingrarna. Handskar som utformats speciellt för skidåkning och snowboard, värmen, torrhet och funktioner som är nödvändiga för en dag i bergen.

GUIDE TILL KÖP AV SKIDHANDSKAR

Denna guide hjälper dig att förstå de olika material som var enskild del av handsken är gjorda av. Samtidigt kommer vi att försöka förklara de andra funktionerna som är värt att överväga innan du köper nya skid- eller snowboardhandskar.

Vi har ett stort utbud av både handskar och vantar, du kan välja från. Det finns handskar och vantar för både skidåkare och snowboardåkare. Skidåkarhandskar och vantar är ett av de viktigaste tillbehören för både skidor och snowboard. Kalla fingrar kan snabbt förstöra en dag på berget.

Se vårt utbud av skidhandskar här!

HANDSKAR VS. VANTAR

Det första beslutet som du behöver ta. Föredrar du fingerfärdigheten i skidhandskar eller värmen från vantar? Det finns både handskar och vantar för alla tillfällen och förhållanden. Tillverkare av handskar gör ofta både handskar och vantar med samma grundläggande design och material.

VANTAR

Vantar ger generellt mer värme när fingrarna delar ett stort rum och kan därmed skapa mer värme. I motsats till de handskar där alla fingrar sitter separat. Vantar har begränsad rörlighet, vilket kan innebära att du måste ta av vantarna för att svara på ett samtal eller justera gogglestrapen (vanligtvis kommer du nu troligen att ta av dina skidhandskar med för att göra samma sak). Mitts var en gång betraktas som en turist sak, men inte nu längre. Många elit skidåkare t.ex. Bode Miller, föredrar dem för komfort och värme i alla väder.

skihandsker

Under kalla dagar kan det vara en fördel med vantar

3-FINGER HANDSKAR

Det finns också 3-finger handskar, vilket är en hybrid mellan vanliga skidhandskar och vantar. 3-finger handskar kombinerar de bästa egenskaperna hos vanliga skidhandskar med vantar. De ger extra värme, men samtidigt ger större fingerfärdighet. Ett bra val för dig, som vill ha det bästa av två världar.

HEAT

Skidåkarhandskar och vantar varierar mycket i hur mycket värme de avger. Det är viktigt att hitta ett par handskar som passar dina personliga behov. Om du ska åka skidor eller snowboard i varmt väder, behöver du förmodligen ett par handskar eller vantar som inte är för varma, men med ett effektivt och vattenavvisande yttertyg. Omvänt, om du är i huvudsak kör i kallt väder, du behöver varmare handskar. I ett sådant fall, kan det vara vantar att föredra.

Den mängd värme som du behöver varierar från person till person. Vissa människor får kalla händer snabbt, medan andra verkar alltid ha varma händer. Mängden av värme som handsken ger dikteras av vlken typ av skalmaterial, handsktyper, mängd av isoleringen, liksom hur vattenavvisande och ventilerande handskmembranet är.

Som du kan läsa längre ner är torra handskarlika med varma handskar. För ett par handskar ska förbli torra, bör de kunna andas.

FEATURES I SKIDHANDSKAR

Som en skidjacka och all annan skidutrustning är skidhandskar sammansatta av olika beståndsdelar, som alla hjälper till att hålla händerna skyddade, torra och varma.

De funktioner som du bör vara medveten om är (läs mer om varje post nedan):

SKALMATERIAL

SYNTESTISK:

De flesta skid- och snowboard handskar eller vantar börjar med en kropp av syntetiskt tyg, oftast nylon. I handskar av högre kvalitet används meterial som är vattenavvisande och andas och använder ett membran eller beläggning av ePTFE (expandend Polytetrafluoreten, även känd som teflon) eller PU (polyuretan). GORE-TEX modeller inkluderar en separat ePTFE stationerna mellan jackan och isolering.

Vattenfast och ventilerande material kommer i både hård- och soft shell-modeller. Båda används för handskar och vantar. Vanligen är dessa material i kombination med skyddsmaterial i läder eller syntetiskt material i områden där slitaget är som störst, vilket är i handflatan och fingrarna.

LÄDER

Läder är ett beprövat material för skidhandskar och vantar. När vi talar om läder skidhandskar, materialen är oftast oxläder eller getskinn. Vanligtvis är lädret mer hållbart och flexibelt än nylonmaterial och är naturligtvis vattentät. Med en kombination av behandlat läder (läder behandlas med fett, vax eller harts) och mikroporösa membran blir skinnhandskar, vattenavvisande, vindtåligt och varma.

Obs:  Är du noga med att ta hand om dina skinnhandskar korrekt med de specifika läder behandlingar så kandina dina skidhandskar hålla i åratal.

MEMBRAN

Våta händer blir snabbt kalla händer. Den främsta orsaken till våta handskar är faktiskt din egen svett och bristen på andning av insidan av handsken eller vanten. I en vattentät och andningsaktiv handske är membranet beläget mellan det yttre skalet och isolering. Membranet har mikroskopiska porer som är för små för att tillåta vatten att passera, men tillräckligt stor för att tillåta vattenånga (fukt) komma ut. En handskes vattentäthet och andaningsegenskaper är huvudsakligen beroende av membranet.

Det finns gott om bra vattenavvisande material som används i membran för skidhandskar. Här är en översikt över några av de vanligaste membran för skidhandskar.

GORE-TEX:

Membran av Gore-Tex till skidhandskar och vantar har ett extra lager mellan det yttre skalet och isolering. GORE-TEX ger oftast den högsta nivån av andningsförmåga och vattenmotstånd för skid- och snowboard handskar.

Flera Armada skidhandskar görs av effektiva GORE-TEX membran

HIPORA

Handskar med Hipora Material andas och är vind- och vattenavvisande. Dessa egenskaper är tillgängliga genom en effektiv polyuretan (PU) beläggning. Hipora är känd för att vara långt mer töjbart än andra PU beläggningar. Den har mikroskopiska porer över hela PU-beläggning för att motstå inträngning av vatten och samtidigt ha förmågan att tillåta fukt och vattenånga att komma ut.

POLYURETHANE

De flesta material som andas och är vattenavvisande har ett laminerat membran eller beläggning av polyuretan (PU). PU-belagda material utgör en stor del av handsk- och vantmarknaden eftersom det är en bra kombination av prestanda och pris. Många tillverkare erbjuder sina egna PU membran och kombinera material med läder eller syntet magnetiska material i områden där slitaget är som störst.

WINDSTOPPER

Gore WINDSTOPPER material är utformat med ePTFE membranet, är endast vindtätt och andas dosck inte vattentät. Genom att kombinera hög vindskydd och hög andningsförmåga av denna typ kommer skihandsken hålla fingrarna varma och bekväma med färre lager. WINDSTOPPER är bäst lämpade för kallt och torrt väder. Liksom de flesta softshell material är Windstopper produkter ofta belagda med DWR (Durable Water Resistance), vilket ger dem lite vattenavvisande egenskaper. De kommer troligen bli genomblöta i kraftigt regn, men kan bekvämt användas i lätt regn och växlande väder.

ISOLERING

Att hitta en skidhandske med rätt isolering är oerhört viktigt. Några välisolerade handskar ger gott om värme och bra andningsförmåga utan att begränsa rörelse och passform. De förhållanden och temperaturer, som du brukar åka skidor eller snowboard i och hur varma eller kalla, fingrarna är, avgör hur mycket isolering du behöver.

Det kan vara värt att överväga om du behöver mer än ett par skidhandskar om du åker skidor i varierande temperaturer (som om du är borta en hel säsong). Och det är värt att komma ihåg, att bara för att ett par handskar är tjockare, betyder inte nödvändigtvis att de är varmare.

Här kan du få en överblick över några av de olika typer av isolering, som finns i handskar:

DUN:

Bäst för torra förhållanden. Dun är naturens bästa isolering och det självklara valet för mycket kallt väder med måttlig aktivitet. Isolering av dun är gjord av en kombination av dun och fjäder, hålla kvar luften som hjälper till att hålla händerna isolerade. Dunkläder i högre kvalitet kommer att ha en bättre isoleranda prestanda i förhållande till vikt. Dun har överlägsna isoleringsegenskaper i kallt och torrt väder, men dess fördelar är ofta reduceras när det är vått och materialet torkar långsamt.

PRIMALOFT:

Primaloft använder en patenterad syntetisk microfiberisolering som hjälper kroppen att behålla värmen och spara energi. Det är ett bra val av isolering om du förväntar blött väder. Primaloft är inte lika varmt som dun, men det andas, är kompressibel, vattentåligt och ger god isolering även i vått tillstånd.

THINSULATE:

Thinsulate, som är tillverkad av det unika ultratunna mikrofibermaterialet 3M Thinsulate isoleringger utmärkt isolering utan att ta för mycket plats. Idealisk för användning i handskar och vantar där fingerfärdighet är en prioritet.

INNERHANDSKAR

Innerhandskar är ett extra lager av material som är inbyggd i skidhandskar för att ge en bekväm passform och ökad värme. Materialet på insidan av handskarna varierar beroende på märke och sorts handske. Fleece och ull är två bra exempel. En typisk innerhandske använder ett syntetiskt material som drar till sig fukt för att hjälpa att dra svett från huden och få ut det genom membranet.

Det är värt att överväga att använda separata innerhandskar. Ett par innerhandskar för att passa under ett par yttre handskar. Det kan ge extra skydd på kallare dagar och ger dig möjlighet att ge dina händer lite extra värme,när det blir nödvändigt. Vissa handskar har löstagbara innerhandskar.

HANDFLATSMATERIALET

De flesta skidhandskar och vantar har extra grepp och förstärkningar på de områden som oftast används. Ofta är det det i handflata, fingrar och tumme. Grepp är insytt för att ge ökad levnadslängd, ett bättre grepp om skistavene och ge skydd mot skidans kanter. Handflatan kan tillverkas av varierande material, såsom läder eller vinyl, vilket förlänger hållbarheten.

BRANDS

På Blacksnow.se erbjuder vi flera av de ledande varumärkena inom skidhandskar. Vi gör en dygd av att erbjuda ett brett utbud av skidhandskar, så du har något att välja på om du föredrar djup snö eller en varm vårdag i parken.

MANSCHETLÄNGD

Att välja rätt manschetlängd är främst en personlig preferens. Huvudtanken bakom manschetten är att hålla snön ur dina handskar och din jacka. Jackans konstruktion kan hjälpa till att bestämma längden på den manschetlängd som behövs. Vissa jackor är byggda för att gå längre än handskarna, medan andra är byggda för att gå under handskmanschetten.

KORT MANSCHET

Kort manchetlängd går generellt till basen på handleden, vilket ger hög rörlighet i handleden och möjligheten att din jacka kan dras utöver dina handskar. Bäst passar det jackärmar med kardborre denna typ och stil.

LÅNG MANSCHET

Längre manschet som går över jackans ärm, ger bättre skydd mot inträngande snö. Valet av om du vill ha handskar som går över jackärmen eller inte är en personlig preferens, men vi rekommenderar att du kontrollerar kompatibilitet med din jacka innan du bestämmer dig.

EXTRA FEATURES

Här granskar vi några extra funktioner för skidhandskar och vantar, som kan hjälpa till att öka komforten.

FÖRBÖJDA FINGRAR

Vissa handskar har förböjda fingrar, vilket gör handsken i förväg är byggd för att följa den naturliga kurvan av fingrarna. Det ger ett bättre grepp.

FICKOR

Fickor på handskarna används ofta för små engångshandvärmare som kan användas på kallare dagar.

HANDLEDSSTRAPS

Handledsstraps (senilsnören) är banden som du kan sätta runt handleden, för att alltid kunna hålla reda på dina handskar. Även om detta kan verka dumt, är det extremt effektivt. (Vi använder ofta det själva)

SNÖLÅS VID HANDLEDEN

Möjligheten att stänga handskarna runt handleden för att minimera risken för snö i handskarna. Det är ofta en dragkedja, justerbar rem eller kardborre stängning.

NÄSTORKARE

Ett mjukt och absorberande material på utsidan av tummen, som kan användas för att torka näsan. Lättare än att fiska i fickan efter en kleenex.

STOPPNING

Vissa handskar har stoppning på ovansidan handsken och på fingrarna till Skydd för händerna från stenar, träd och grindar.

STORLEK OCH FIT

Det är viktigt att dina skidhandskar eller vantar passar ordentligt. Handskar som har rätt storlek, förbättrar fingerfärdighet, värme och komfort. För bästa prestanda bör en handske i rätt storlek sitta fast och bekvämt på  handen. Se till att din handflata sitter ordentligt i handsken, så att handleden är skyddad och täckt. Om du knyter din hand ska då inte handsken begränsa fingrarna att böjas helt.

Tillverkare av skidhandskar använder olika system för att ge information om storleken på sina handskar. Om du mäter omkretsen av din hand runt den största punkten, bör du kunna hitta en storleksguide som berättar vilken storlek du behöver. Står du mellan två storlekar rekommenderar vi alltid att du tar den större modellen. En handske som är för liten rymmer mindre värme.

Storleksguide för inköp av skidhandskar Hestra

GODE RÅD

För att ta bäst vara på dina skidhandskar, är det viktigt att du vårda och ta hand om dem så att det yttre materialet förblir starkt och vattenavvisande. Länken nedan ger Hestra, en av världens ledande varumärken inom handskar, dig fem tips för att ta extra hand om dina skidhandskar och ge dem ett längre liv.

Lär dig att hålla dina skidhandskar

SLUT PÅ GUIDE TILL KÖP AV SKIDHANDSKAR

Det var vår guide för inköp av skidhandskar. Vi hoppas att du kan använda guiden för att välja dina nästa par handskar. Vi vill en sista gång understryka att ett par bra skidhandskar är guld värda. En dag på fjället kan mycket snabbt förstöras av kalla och frusna fingrar. Det finns stora skillnader i skidhandskar och det lönar sig att satsa på kvalitet och effektiva material.

Hitta dina nästa skidhandskar i vårt breda utval av skid- og snowboardhandskar