Det finns en hel del goda råd om hur du tvättar MTB på nätet, men vi har försökt att göra det lätt och hanterbart för dig. Du kommer att kunna se en video om hur du tvättar din MTB och läsa om varför det är så viktigt att tvätta din cykel och varför du bör tvätta din mountainbike efter varje cykeltur i skogen.

VIDEO

TVÄTTA DIN MTB

Det är alltid en god idé att tvätta din cykel oavsett om den ärr täckt av lera eller det är damm i varje litet hörn. Cykeltvätt är inte alltid lätt. Det finns många människor med passionerade åsikter om hur du bör eller inte bör tvätta din mountainbike. Sanningen är att det inte finns mycket som kan skada din mountainbike förutom om du sänker den i vattnet.

TVÄTTA CYKELN EFTER VARJE GÅNG 

Varje gång vi kommit tillbaka efter ett åk i skogen sköljer vi av mountainbiken, så att större saker inte får en chans att torka och sätta sig. När det är nödvändigt (i de flesta fall), gör vi lite djupare rengöring av cykeln för att ta bort smuts och dynga, som inte försvinner med hjälp av en sköljning.

ANVÄND INTE HÖGTRYCKSTVÄTT

Du bör veta att inte skadar att spruta vatten på din MTB. Däremot kan din cykel skadas om du använder en högtryckstvätt. Det höga trycket kan tvinga smuts in i cykelns rörliga delar. För att undvika det, vill vi vanligtvis ha vattenslangens tryck på medel nivå och undvika att spruta nära och direkt på rörliga delar. Allt på ramen, kan du skölja så hårt du vill.

vask-mtb

RENSNING AV KASSETT

För att rensa kassetten från smuts använder vi vanligtvis WD-40 och en borste. Rensning av kedjan och växel. Du kan också använda andra lösningsmedel. Lösningsmedel tar bort fett och olja från cykeln

Observera: WD-40 uppfattas ibland som ett smörjmedel. Vilket det inte är. WD-40 är en spädningsvätska och jävligt bra på rengöring.

Du kan använda dedikerade borstar till rensa kassetten, men om du inte har det till hands eller vill spara lite pengar, kan du också använda en toalettborste för att komma djupt in i kassetten.

TVÄTT AV RAM OCH STYRE

Ramen och styret kan ganska enkelt rengöras med tvål, vatten och en trasa. Det är verkligen inte high-tech, men det är en bra och enkel lösning. Tänk på att rengöring av cykeln är för underhåll av cykeln inte för att se bättre ut. Underhåller du din MTB med god rengöring får den en längre livslängd.

Köp marknadens bästa MTB styre här

KORT OCH GOTT

  • Skölj cykeln efter varje åk
  • Högtryckstvätt kan skada mer än nytta
  • Rengör rörliga delar med ett lösningsmedel (t.ex. WD-40)
  • Lyft upp cykeln och låt den studsa på marken för snabbare torkning. Upprepa ett par gånger
  • Tvättning av mountainbike´en är för underhåll. Inte för att ska se bättre.
  • Din mountainbike kommer att hålla längre, om du ser till att tvätta det varje gång

Detta var vår guide för tvättning av mountainbike. Vi hoppas att det kan hjälpa dig att hitta din väg genom djungeln av goda råd och rekommendationer för tvätt av MTB. Det behöver inte vara rocket science. Däremot, är det verkligen effektivt att se till att tvätta mountainbike varje gång du har varit i skogen.