När du ska du skal ut i MTB spåren så ska du alltid ta med dig lite extra gear i ryggsäcken, sadelväskan eller i bakfickan. Förhoppningsvis möter du inte de utmaningar som dina prylar kan lösa, men har du problem med cykeln, vädret blir inte som lovat eller att du är med om en olycka är det fruktansvärt skönt att ha det med.

Vi har därför gjort en guide om vad vi anser vara det mest essentiella att ha med till ”gött att ha med prylar”.

För att göra det lätt har vi delat in dem i tre kategorier:

 • Utrustning du ALLTID ska ha med dig
 • Utrustning du gärna ska ha med
 • Utrusning du behöver ibland

Att bestämma vad du ska ha med ut i skogen är alltid en balansgång. Det fetaste hade ju varit om man kunde ha med sig allt så att alla problem kan lösas på plats (eller det vill vi iaf). Samtidigt vill man inte ha för mycket med, då man vill köra med så lite extra vikt som möjligt. Så att man kan maximera sin åk.

Hitta kvalitets prylar till dig själv och din MTB på Black-snow.se

Utrustning du ALLTID ska ha med dig

Dessa prylar är de mest essentiella du SKA ha med på alla din åk. De gör upplevelsen fetare och du är alltid redo för de utmaningar du möter. Det varken mycket plats eller väger speciellt mycket, så se till att alltid ha dem i ryggsäcken eller i sadelväskan.

Utrustning du GÄRNA ska ha med

I denna kategori går vi igenom prylar du primärt du får användning för om du får tekniska problem med din cykel. Är du ute på längre åk eller MTB semester så är detta en kategori du absolut ska gå igenom. Förhoppningsvis så går din cykel som en klocka, men i tillfälle av att den strular så är det guld värt att ha med.

En lista på prylar du GÄRNA ska ha med:

 • Extra vatten och energi (Gärna mer än du räknar med att du får användning för, din polare får kanske behov för extra energi eller det blir än längre dag än väntat)
 • Extra slangar + reparationssats
 • Kedjelänkar
 • Dropout (se till att de passar din cykel)

Utrusning du behöver IBLAND

Denna kategori handlar om utrusting som du troligtvis inte behöver använda men är gött att ha med och som vi tillfälle av att något ovanligt händer fixar biffen. Är du t.ex. ansvarig för en grupp MTB:are, rekommenderar att du har prylarna med. Eller om det är en flera dagars MTB åkning, själv eller i grupp är det måste att dessa prylar är med:

 • Försthjälpen (Kom ihåg aluminium filten – den räddar liv)
 • Buntband + Gaffatejp (Buntbanden kan ligga ihop med förstahjälpen sättet och gaffatejpen kan du sätta runt om minipumpen)
 • Olja till kedjan
 • Gaffelpump
 • GPS

Untitled

Foto: Sweet Protection / Tommy Wilkinson

Detta är vår checklista, som vi alltid går igenom i huvudet innan vi drar ut i spåren. Vi anpassar alltid vad vi har med efter vilken typ av åkning och tur. Kom ihåg att detta är inget facit utan en guide – men ha alltid med:

Det blir bara en fetare upplevelse med ovanstående prylar!

Har du synpunkter och förslag på vad man ska ha med när man är ute och kör i spåren så skriv en kommentar under och dela med dig :)