Här kommer 6 bra MTB övningar som du kan göra mer eller mindre överallt. Du behöver bara din cykel och en smula fantasi. Vi vill beskriva alla övningar och vad du får utav dem. Samtidigt kan du se en underhållande och lättförståelig video med alla övningar. Det kan verka basic, men vi lovar inte att det är enkelt men efter mycket träning kommer du få mycket utav dessa 6 MTB övningar.

VIDEO

Se videon för att få inspiration demonstration om övningarna. Du kommer också att förstå varför du ska göra dem

Desto bättre teknik du har betyder att risken för att du ramlar och skadar dig blir mindre. Det är helt klart en win-win situation att göra dessa övningar.

TRACK STAND

Färdighet: Förbättrar din balans vid låg fart. Enkelt förklarat går övningen ut på att lära dig hålla balansen på din cykel när du står stilla. Det kan du öva på genom att försiktig trycka på den främre pedalen när du står stilla. Det är ett effektivt sätt att träna balans på, som du kan vara nyttigt för dig på ett teknisk spår eller när du kör med låg fart.

Obs. Om du vill byta till klickpedaler är detta absolut en övning som du ska behärska innan du byter. Tycker du att övning är svår så kan du ta hjälp av en kantsten eller av bromsarna för att hålla balansen.

BALANCE THINGY

Färdighet: Lär dig att bli smidigare och mer rörlig på din cykel. Övning kan se lite märklig ut och det kanske är svårt att förstå hur den hänger ihop med MTB. Men tyvärr är det så att många är alldeles för stela när de är på sin cykel. Att vara säker och rörlig på din cykel hjälper dig riktigt mycket. Denna övning gör att du kan utnyttja hela cykeln. Du får också bättre förståelse om hur du och din cykel fungerar ihop.

TIRE SPLITTING

Färdighet: Lär dig att parera mellan hinder på spåren utan att tänka. När man svänger med cykel så följer inte bakhjulet framhjulets linje. Det blir extra tydligt speciellt när man kör i mer teknisk terräng, där det krävs små nätta svängar för att inte köra in något. Framhjulet kräver större svängradie än jämfört med bakhjulet. För att öka sin sväng teknik, behöver du två hinder som du kan öva på att köra runt och igenom utan att fram – och bakhjulet är i linje med varandra.

Marknadens bästa MTB utrustning

TIGHT TURNS

Färdighet: Förbättra din teknik i att navigera svår och snäva svängar. Snäva svänger är oftast en del av de flesta MTB spår. Det kan vara svårt att kom runt och ut ur en sväng i snäva svängar utan att du tappar fart eller kommer ut ur ditt flow. Denna övning går ut på att du träna på att göra snäva svängar för att utveckla din MTB teknik.

Kom ihåg: Träna på att svänga åt båda hållen. Det är viktigt att ta ut svänga innan då attackerar en snäv sväng. Det gör att bakhjulet också kommer med runt. När du har tränat på snäva svängar med båda hjulen på marken, så gör de samma övningen samtidigt som du lyfter hjulen.

RATCHETING

Färdighet: Ett halvt cykel tramp till teknisk terräng. Det är en bra teknik att kunna till tekniska passager, där du inte har möjlighet att ta trampa fullt ut. Att driva kedjan fram och tillbaka är det faktisk möjligt för dig att ska röreslemoment och flytta din cykel framåt. Ratcheting kan också hjälpa dig när du ska göra Track Stand.

FRONT WHEEL LIFT

Färdighet: Kom enklare, säkrare och snabbare över rötter och stenar. Det är en enkel övning / teknik som är extremt värdefull och effektiv på tekniska spår. Om ditt framhjul kommer över ett hinder vill bakhjulet nästa alltid följa med. Det är inte ett krav att kunna köra på bakhjulet, man ska bara behärska att kunna lyfta framhjulet över hindret. När framhjulet är över hindret är det viktigt att vikten riktas mot framhjulet så att bakjhulet följer med och tar din cykel över hindret.

Se vårt utbud av MTB däck och slangar

God träning

Vi hoppas att den guide och övningar kan hjälpa dig att bli en mer stabil MTB`are. Bättre teknik betyder bättre MTB upplevelser